11/12/2017
<

Adverteerders besteden miljoenen aan 'Black Friday'-reclames

Adverteerders haken massaal in op het uit de VS overgewaaide koopjesfestijn Black Friday. Mediaregistratiebureau Adfact registreerde circa 10 miljoen euro* aan non-digital reclamebestedingen die direct aan Black Friday waren gerelateerd.

About You, de nieuwe online retailer en concurrent van Zalando, besteedde met 1,8 miljoen het meest. Gevold door Mediamarkt (1,6 miljoen) en Ziggo (0,9 miljoen). Er werd vooral ingezet televisie, radio en dagbladen. About you zette ook Out of Home in bij haar ‘Black Friday’-campagne.

Vooral retailers besteden geld aan reclames rondom Black Friday, zo blijkt uit de cijfers van Adfact. Maar ook telecombedrijven, auto-importeurs en keukenaanbieders hebben het koopjesfestijn als thema omarmd.

Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor de kerstaankopen. “Het valt ons op dat thema’s, zoals bijvoorbeeld Black Friday en Valentijnsdag, steeds vaker worden aangegrepen voor grote activatiecampagnes”, zegt Lars de Vries, managing director van Adfact. “Onze verwachting is dat deze trend komend jaar zal doorzetten.”

De mediabestedingen aan activatie/prijs campagnes hebben nog steeds het grootste aandeel binnen de totale ‘above-the-line’-campagnes, maar het aandeel neemt wel af. Dat komt vooral door een verschuiving van activatiecampagnes naar online media waaronder banners, homepage take-overs en pre-roll advertenties. Door deze verschuiving neemt het aandeel aan branding campagnes binnen de non-digital media toe.

Top-3 ‘Black Friday’-adverteerders (bruto, non-digital media)
1. About you 1,8 miljoen euro
2. Mediamarkt 1,6 miljoen euro
3. Ziggo 0,9 miljoen euro

(*) Bruto mediabestedingen van non-digital media tussen 13 t/m 27 november 2017

Reclame-archief
Contact

Adfact Media & Advertising Intelligence
Lars de Vries
Managing Director
t 31 75 616 5531
info@adfact.nl

Adfact updates

Periode januari t/m mei 2018
 • Energie -26,8%

  De totaal geregistreerde mediawaarde van de energiebranche van januari t/m mei 2018 is 13,6 miljoen euro. Dat is 26,8% minder dan in dezelfde periode van vorig jaar.
 • Optiek (& horen) +9,3%

  De totaal geregistreerde mediawaarde van de optiekbranche van januari t/m mei 2018 is 34,3 miljoen euro. Dat is 9,3% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.
 • Finance -0,5%

  De totaal geregistreerde mediawaarde binnen de categorie financiƫle dienstverlening van januari t/m mei 2018 is 101,7 miljoen euro. Dat is 0,5% minder dan dezelfde periode van vorig jaar.
 • Automotive -11,0%

  De totaal geregistreerde mediawaarde binnen personenwagens van januari t/m mei 2018 is 140,7 miljoen euro. Dat is 11,0% minder dan in dezelfde periode van vorig jaar.
 • Mobiele providers +7,4%

  De totaal geregistreerde mediawaarde van mobiele providers van januari t/m mei 2018 van de particuliere markt is 77,1 miljoen euro. Dat is 7,4% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.
 • Internet providers & corporate +20,9%

  De totaal geregistreerde mediawaarde van internet providers & corporate van januari t/m mei 2018 van de particuliere markt is 29,1 miljoen euro. Dat is 20,9% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.
 • Verzekeren -13,8%

  De totaal geregistreerde mediawaarde van de categorie Verzekeren van januari t/m mei 2018 is 38,6 miljoen euro. Dat is 13,8% minder dan in dezelfde periode van vorig jaar.